DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Naše poslední vrhy peruánů

       

° ° ° ° ° ° všechna štěňata mají své majitele ° ° ° ° ° ° °               ° ° ° ° ° všechna štěňata mají své majitele° ° ° ° ° °

 

31. 12. 2016 - 1.1.2017

Dneškem končí starý rok a začíná nový. Každý bilancuje, co mu přinesl a doufá, že ten příští bude ještě lepší. Já jsem skromná- budu ráda, když i ten příští bude aspoń takový, jako ten odcházející. Nevzal mi nikoho z blízkých, dařilo se nám na poli výstavním i v chovu, nikdo vážně neonemocněl.

Tož zachovej nás, Hospodine.....a vzhůru do roku 2017!!!

 

18. 12. 2016

Dnes je zlatá adventní neděle. Vánočním úklidem se nezatěžuji a užívám si nastávajícího volna. Mám konečně čas projít a protřídit výstavní posudky. Plánuji další výstavní sezónu. Zatím jsou na pořadu dne pouze tuzemské výstavy v Brně. Co děti odrostly, považuji svátky za nutné zlo. Jsem ráda, když jsou za námi. I když jsou Vánoce považovány za nejdůležitější svátky roku, mám raději Velikonoce.

 

26. - 27. 11. 2016

Poslední výstava letošního roku udělala tečku za naší velmi úspěšnou výstavní sezónou. Konala se v chorvatském Záhřebu. Mám ráda mentalitu zdejších lidí, jejich otevřenost a temperament. Výstavy jsou v pěkném prostředí, dobře zorganizované a mají spád. Co ale nemohu v žádném případě ustát je skutečnost, že se na výstavách kouří. Letos  se zadařilo, že jsme vystavovali až v odpoledních hodinách. Po menším bloudění ve snaze nalézt alespoň jedno volné místečko k zaparkování jsme dorazily do haly, kde už výstava byla v plném proudu. V kouřové cloně jsme se obtížně orientovaly  a hledaly místo u kruhu. Otevřené plíce odmítaly přijmout zbytky kyslíku a mysl rozjitřená zjištěním, že můj mobil nemá signál (postavil si hlavu) zase skutečnost, že tu musíme ještě nějakou tu hodinu vydržet. Nakonec jsme vše překonaly a hned od prvního dne vyrazily na cestu za úspěchem. Obě holky - Dacota a Sombra -  získaly potřebné tituly a staly se šampionkami Chorvatska a Vítězi Záhřebu. Reina tentokrát zůstala doma, tituly získala už před rokem jako 15 měsíční žabec. Nemohla jsem si přát lepší zakončení výstavní sezóny a oslavu svých narozenin.  Byla náročná. Vím, že po měsíční pauze se už nebudu moct dočkat, až zase vyrazíme. Vzhůru tedy na plánování výstav roku 2017.

 

19. 11. 2016

Od včerejšího večera bylo klasické podzimní počasí. Déšť, poryvy větru, mlha. To vše nás provázelo na cestě do Německa, kam se vydala malá Ella. Našla zde svou novou rodinu a já jí přeju, aby ji na cestě životem provázelo jen sluníčko a pohoda. Sestřička Estrella ji doma hledala, ale navečer už vzala zavděk domácími kámoškami.

 

13. 11. 2016

Svatomartinská oslava u nás proběhla v kruhu rodinném a výsledkem jsou úžasné fotečky, které můžete vidět ve fotogalerii. Ella - větší z holek a Estrella, naše dvě poslední štěňata.

 

12. 11. 2016

Za posledních 14 dní se u nás semlelo tolik událostí, jak u jiných za celý rok. Odešla televize, onemocněla psice, propadl mi řídičák, propadla platnost Open card, dvakrát jsem reklamovala nově zakoupený výrobek.... a ještě nějaké "lahůdky". K dnešnímu dni je televize opravená, Lítačka na cestě, psice v rekonvalescenci a doufám, že do třetice protrhnu i smůlu se zakoupeným výrobkem.  Hlavně se ze všeho nezbláznit  .

 

4. 11. 2016

Je to teprve pár hodin, co plánovaně po 7 týdnech odešel Pugo alias Finn... Když štěně zůstane doma dýl, loučení je smutné. A Pugo mi svým nezdolným optimismem a věčně dobrou náladou přinášel slunce do každého dne.

 

29. - 30. 10. 2016

Na mezinárodní výstavě v Praze - Letňanech se našim holkám dařilo. Poprvé jsem vystavila hned 3 holky najednou. Dopravila jsem se po vlastní ose městskou hromadnou dopravou -  a pak jsem se několik dní z toho zážitku vzpamatovávala.

IDS Double CACIB Praha 29. - 30. 10. 2016
Dacota od Remetky - PSPP pequeno
29. 10. 2016 Judge: Vlastislav Vojtek
Junior class - CAJC , BOJ, BOS
30. 10. 2016 : Judge Stefan Wächter
Junior class - CAJC, BOJ

IDS Double CACIB Praha 29. - 30. 10. 2016
Esperanza Reina de Xoconochco
Judge: Briški Cirman Špela and Garcia Parrondo Rafael
Champion class: 2x CAC, 2x CACIB, 2x BOS

IDS Double CACIB Praha 29. - 30. 10. 2016
Sombra Langarica
Judge: Briški Cirman Špela and Garcia Parrondo Rafael
Interm. class: 2 x CAC

 

27. 10. 2016

Druhý pokus pro Falca - dnes chlapeček odjel do nového domova. Držíme všechny tlapičky, aby už zůstal  v nové rodině, kterou si okamžitě zamiloval, napořád.

 

22. 10. 2016

Týden se s týdnem sešel a je nás opět o jednoho víc....Ne, nebojte se, nic nového a neplánovaného se nenarodilo. Vrátil se nám klučík Falco z rodiny, která nezvládala 3 měsíční miminko psí a 8 měsíční lidské, k tomu 5 letou treperendu. Když se přidaly i zdravotní problémy, mladá rodinu tíhu péče a zodpovědnosti neunesla. V nové rodině pobyl jen 3 dny, po návratu se okamžitě začlenil zpět do smečky. Na prodej jsou tedy Ella a Falco.

15. 10. 2016

Klubová výstava v Mladé Boleslavi byla pro nás příjemným zpestřením sobotního dne. Odjíždělo se kolem půl deváté, návrat po obědě. Holky posbíraly, co mohly - pravda, jen v dopoledních soutěžích. Vzhledem k tomu, že je to po sobě již 4. víkedn , co někde cestujeme, dobrovolně jsem se vzdala poháru a kokardy, které by na nás přinejmenším odpoledne čekaly.  Výstava navíc byla pro naháče venku, což při ranních teplotách kolem 5 stupňů nebylo ideální řešení. O to víc jsem si pak užila společnosti našich blízkých příbuzných. Nac díky tomu, že  se zimou krčil a tvářil otráveně, dostal V1 bez titulu - co by za to někteří dali...a Colima, fenka z posledního vrhu po Kikině, uspěla na mladou fenku úžasně. Dostala v mezitřídě V1, CAC, Klubový vítěz, BOS. Děkuji za bezpečnou spolujízdu a servis u kruhu majitelce Naca, Katce Habartové. Příjemně strávený den jsem završila odpočinkem u televize s miskou mlsků na dosah. I odpočívat se někdy musí.

 

9. 10. 2016

Bývalá vojenská pevnost v maďarském Komarom hostila jako každoročně podzimní sérii výstav. Letos jsme se zúčastnili jen jedné, nedělní. Pan rozhodčí ocenil kvality Sombry a tak zvítězila o titul nejvyšší nad Reinou. Výstava byla pohodová, na známém místě. Díky vlastnímu stanu jsme měly soukromí a díky milé splečnosti paní Habartové s Nacem, naším odchovem, postaráno i o milou společnost. Den byl slunečný, v závětří stanu dokonce došlo i na krátký rukáv. Během výstavy byla v závěrečném přehlídkovém kruhu prezentace jezdecké školy a drezúra koní. Mladičká jezdkyně bez sedla jen s bičíkem v ruce vedla čtyři koně velmi elegantně a jistě. Unesená ušlechtilou krásou velkých zvířat, jejich ladným pohybem za doprovodu hudby, uronila jsem i slzu. Když zazněla píseň Somewhere Over the Rainbow od Kamakawiwo'Ole Israela, tekly mi slzy proudem. Mám ji spojenou s každoročním smutným výročím máminy smrti, od které už letos uplynulo 5 let. Zpáteční cesta byla poznamenaná únavou a tak než jsem se zcela probrala, byla jsem doma. Díky, Péťo, za bezpečnou jízdu a přátelství. Bez Tvé podpory by mě snad výstavy ani nebavily.

 

 

1. - 2.  10. 2016

Z léta rovnou do podzimu a zpět. Tak bych asi vyjádřila pocity posledních dnů. Včera odešli do nových domovů Ebonny a Enrico. Počasí bylo krásné, slunečné, prostě pohoda pozdního léta.                                                                                        V noci jsem vstávala na výstavu do Rostocku. Jak se říká, člověk i na to špatné zapomene. Při poslední návštěvě tohoto hodně vzdáleného německého přístavního města byla zima, lilo jak z konve. Dnešní počasí bylo sice přívětivětivější, ale trápil mě zánět horních cest dýchacích. Poměrně dlouhou cestu jsem vesměs prospala, dokonce i na výstavišti jsem to na chvíli v křesílku zalomila. Jindy jsem nechápala, jak někdo může v tom hluku a ruchu usnout. Věčně někdo kolem vás courá, otírá se, pomocníci handlerů nenápadně hlasitě povzbuzují psy zpoza kruhu, co chvíli se ozve hlasitý potlesk nebo projev radosti. Mně se to povedlo včera. Je možné, že i moje nenaladění přispělo k tomu, že se karta obrátila a fena, kterou běžně holky porážejí, včera vyhrála. Sombra byla tedy druhá, Reina získala V1, CAC a Res. CACIB. Díky Innsbrucku, kde se vítězství počítá za dvě, mají holky letos dostatek čekatelství a teď už budou čekat jen na rok a den, aby završily šampionáty.                                                                                                                                                                  Zpáteční cesta mi připomněla, proč bych si měla cestu do Rostocku příště rozmyslet. Až na české hranice nás provázel silný déšt, který střídaly návaly větru a auto bičované vodními přívaly ze všech stran na dálnici téměř plulo. Co chvíli rozčísl oblohu blesk a přidalo se mohutné hřmění. Při zastávce na venčení naše i psů nám příroda dala pocítit, jak vysoké je už datum - prvního října. Za hranicemi naší republiky se vše jako mávnutím kouzelného proutku změnilo. Všude sucho, vlahý větřík zlepšoval atmosféru ještě téměř letního podvečera. Po příjezdu domů jsem tak vypustila smečku na zahradu a společně s rodinou jsme hodinku poseděli. Noční deštík svlažil vysušené rostlinky, osvěžil vzduch a nedělní ráno se probudilo do slunečného dne. Léto, ještě neodcházej....

 

 

28. 9. 2016

Do třetice všeho dobrého bezesporu platí. Tak si po třetí návštěvě vybrali zájemci Ebonny. Už si pomalu balí kufry, pozítří odchází do nového domova.

 

27. 9. 2016

Dnes našel nový domov poslední chlupáček - Finn. Na odchod do nového domova si ještě chvíli počká. Začíná si zvykat na  jméno Pugo. V mladé rodině s dětmi se mu bude jistě líbit a věřím, že i on splní očekávání, protože tak úžasná povaha se nerodí každý den.

 

25. 9. 2016

Výstavy v Brně pravidelně navštěvuji, protože se do místa určení snadno dostanu díky spojům Studentagency event. ČD.Přihlásila jsem i letos. Jaké bylo mé zděšení, když jsem zjistila, že výstava je na Velodromu, nikoli klasicky na Výstavišti. Díky Nacově majitelce jsem se však na výstaviště snadno dostala a Sabča vystavila pak i Reinu. V rozstřelu se Sombrou nad námi vyhrály na celé čáře. Reina si tak odváží BOB a v Brně zůstává radost z perfektního handlingu.

 

17. a 18. 9. 2016

Výstavy v městech Podgorica a Nikšič zajistily našim malým xolicím další tituly- obě se staly šampionkami Černé Hory , Champion of Montenegro.

 

15. 9. 2016

Ve čtvrtek 8. 9. proběhlo očkování, čipování a přejímka vrhu. Štěňata jsou k odběru, některá dokonce už odjela do nového domova. O víkendu proběhne plánované focení a aktualizace štěňat na prodej. Předběžně hledáme domov pro osrstěného kluka, z nahatých jsou pak volní ještě dva kluci a dvě holky.

 

5. 9. 2016

Jdeme do finále a času je čím dál míň. Miminka zabírají můj veškerý volný čas. Pokud nepečuju o jejich čistotu a krmení, snažím se o jejich výchovu a socializaci. Vylepování uší je každodenní rutina, stříhání drápků a odčervování bonus navíc. Naše holky tak musely na výstavu do Rumunska vyjet beze mě. Velký dík patří handlerce Monice Ludvíčkové, která s nimi vyběhala další tituly. Šampion Rumunska je tak nově Reina i Sombra, Reina navíc je i Rumunský grandchampion. Ve čtvrtek plánujeme přejímku vrhu, očkování a čipování štěňat. Poté budou už k odběru.

 

25. 8. 2016

Našim miminkům je 6 týdnů. Některá již našla svůj domov, jiná ještě pořád hledají. Nabízím aktuální fotečky vrhu E       vrhu F. Jsou v tom nejkrásnějším věku poznávání a hledání svého místa na slunci i ve smečce. Začínají se projevovat jejich povahy. Pečujeme o ouška, některým už drží vztyčená jen se slabou podporou. Za 2 týdny je čeká přejímka, očkování a čipování- poté budou moct odejít do nového domova.

 

21. 8. 2016

Dnešní den byl pro mě nostalgicky vzpomínkový. Je to právě 40 let , co jsem změnila jméno...

Teď už ale k obvyklému tématu. Většina vystavovatelů dnes směřovala do Bratislavy na dvoudenní výstavu. Naše cesta vedla dnes opačným směrem. Navštívili jsme Lipsko. Vyhnuli jsme se tak nekonečným zácpám na D1 po skončení Velké ceny Brna i deštivému počasí. Když si promítnu, jaké dálky jezdíme, cesta do zahraničí byla jednou z nejkratších za poslední dobu. V témže poměru kilometrů bych nedojela ani do Olomouce. Naše holčičky byly moc šikovné, Sombra si v konkurenci vybojovala CAC a Res. CACIB, Reina pak vyhrála i nad psem a získala BOB a titul Germany Winner 2016. Vzhledem k tomu, že se jednalo o prestižní výstavu, získané tituly se dnes zdvojnásobí.

Na výstavě jsme se setkali s naším xolo chlapečkem Nacem. Byl tu s majitelkou již od včerejška. Díky tomu, že i včera vyhrál, splnil podmínky pro udělení titulu Šampion Německa. Dnešní tituly BOB a Germany Winner 2016 byly pak jen třešničkou na dortu.

Prázdniny končí a s nimi i moje dovolená. Za týden už budu  v pracovním procesu. Od výstav si tedy dám měsíc pohov a budu se plně soustředit jen na miminka  a práci.

 

13. a 14. 8. 2016

Tento výstavní víkend byl opravdový maraton. V sobotu jsme si "odskočili" do rakouského Innsbrucku. V poslední době se sem vracím poměrně často. Díky navigaci, která i přes stejné zadání pro nás vybere skoro pokaždé jinou trasu, se nenudíme. Ta sobotní nás na rozdíl od minulé nevedla po kopečcích, ale údolím. Mohli jsme tedy v záklonu pozorovat vrcholky hor, které se vznášely  v mlžném oparu. Nikdy mě neomrzí koukat po nádherné krajině, čistých  a upravených vesničkách i městech. U odbočky na Lofer jsem zbystřila. Připomněla jsem si, že sem často jezdí naše školní výpravy na lyžák. Naším cílem bylo výstaviště. I z cesty k němu přímo ve městě je nádherný pohled na horské štíty. To jsou panoramata, panečku.......                                                                                                                                          V neděli jsme vyrazili na výstavu už jen v okolí, do Mladé Boleslavi. Díky časovému plánu jsme mohli dorazit na psouzování přiměřeně, přiměřeně... a nemuseli se péct na sluníčku od božího rána. I tak jsme šli na řadu v poledne, což úplně stačilo k tomu, abych byla řádně žahnutá. V plánu kruhů totiž byl ten náš naplánovaný do haly. Dalším překvapením pro mě byla třídenní předpověď počasí. Hlásili totiž max. teploty 23 stupňů, zataženo až polojasno. Člověk míní, Pan Bůh mění ...Po oba dva dny v rozstřelu byla o fous lepší Sombra.

Tento týden přišel z Belgie oficiálně potvrzený titul interšampion i pro náš odchov Naca.                                               Ode dneška tedy C.I.B. Acalan od Remetky. Majitelům moc gratulujeme a radujeme se s nimi.

 

9. 8. 2016

Máme za sebou další týden. Miminům Ečkovým jsou 4 týdny, eFkům o dva dny méně. Mimča už sama baští z misky, proto jejich maminy už mohou s námi trávit i delší dobu na zahradě. Zítra proběhne druhé odčervení a stříhání drápků. Začínají se hlásit zájemci o štěňátka a pokud tedy i Vy máte zájem, neváhejte mě kontaktovat.

 

30. 7. 2016

O víkendu proběhlo velké focení. Mimčům z vrhu E je 18 dní, mladším F kům je 16 dní. Už to nejsou jen slepé larvičky, ale malé šelmičky. Začínají okusovat sourozence, někteří už našli svůj hlas. Po mocném štěknutí se svého hlasového projevu tak leknou, až se překulí na záda a chvíli jim trvá, než se zase postaví na vratké nožky. Jejich nemotorné poznávání světa mě nikdy nepřestane bavit pozorovat.

 

28. 7. 2016

Štěňatům jsou dva týdny a tak byla poprvé odčervena. Proběhlo i ostříhání drápků a pravidelné vážení. Vrh E je o poznání těžší než vrh F ( v celkovém součtu to dělá 0,75 kg).  Jsem zvědavá, jak se budou miminka dál vyvjíjet

 

24. 7. 2016

Druhý výstavní den si Reina vedla úplně stejně dobře a opět podruhé na bedně. Mám já to šikovnou holčičku. Velký dík samozřejmě patří handlerkám, které ji k jejímu úspěchu dovedly.

 

23. 7. 2016

Zatímco my doma se věnujeme mateřským povinnostem, odskočila si Reina do Kosova, města Peja, na mezinárodní výstavu. Umístila se na bedně jako druhá nejkrásnější fena V. FCI skupiny. Máme velikou radost  a moc gratulujeme, díky patří handlerce.

Foto štěňat vrh E  a vrh F  

 

15. 7. 2016

S radostí oznamujeme, že se v úterý 12. 7. narodilo Emmě 6 štěňat - 2 nahatí kluci, 3 holé holčičky a jedna chlupatá. Ve čtvrtek 14. 7.  rodila Cami a opět se jí narodili nazí dva kluci a 3 holky, jen chlupáček je kluk. Máme tedy 12 štěňat. Více info doplním, jen jak se z radostné události vzpamatuju.

 

1. 7. 2016

Začínají prázdniny a s nimi i čekání na zázrak - na zázrak zrození. V polovině července čekáme dva vrhy peruánských naháčů po matkách Cami - C.I.B. Caramela do Remetky a Emmě - Multichamp. Bay's Bushyfur Moqomuki. Otcem v obou případech je pes Milo del Ngorongoro, import z Kanárských ostrovů. Pes je již v chovu ověřený, naše holky prvničky. Mateřství bereme zodpovědně a proto nás měsíc  a půl na žádné výstavě neuvidíte. Info o vrzích samozřejmě budu průběžně uveřejňovat. Děkujeme všem, kdo nám drží palečky.

 

25. a 26. 6. 2016

K zhodnocení uplynulého víkendu se dostávám s časovým zpoždění. Zcela mě pohltil hektický závěr školního roku se školní akademií, rozloučením a posezením sboru. Dneškem mi začínají prázdniny, na které se samozřejmě moc těším. Už teď ale ze zkušenosti vím, že za měsíc se mi začne stýskat a já začnu zase počítat dny, kdy se vrátím do procesu.

V sobotu jsme vyrazili do Mladé Boleslavi na klubovou výstavu. Členem KCHMPP jsme jako plemeno mexický naháč teprve od ledna, proto tato naše první výstava byla velmi prestižní. Zúčastnily se jí kromě našich dvou mladých mexičanek i naše odchovy "A"  a " C". Počasí bylo velmi žhavé, stejně jako novinky:                                                                          Amador od Remetky - V1, CAC, Vítěz speciální výstavy, BOB                                                                                       Esperanza Reina de Xoconcochco - V1, CAC, Vítěz speciální výstavy, BOS                                                                 Sombra Langarica - CAC                                                                                                                                           Acalan od Remetky - CAC                                                                                                                                     Colima od Remetky - CAJC                                                                                                                                        Posledně zmíněná Colima mě zajímala ze všech našich odchovů nejvíc. Je posledním potomkem naší Kiki ( C.I.B. Centocihuatl de Xoconochco), proto jsem se rozmýšlela, zda si ji nechat. Vyrostla z ní sebevědomá střední  fena s nádhernou kresbou, typickou hlavou a zuby, za které by se nemusel stydět ani vlkodav. V silných pravidelných čelistech se pyšní zuby se vzorcem 5/6 a 2/2. Rovná záda a perfektně nasazený a nesený ocas podtrhují její elegantní pohyb. Jsem značně kritická k sobě, svým psům i odchovům, Colima mi ale učarovala. Jsem ráda, že se dostala do rodiny, která její kvality dokáže ocenit a věřím, že se na výstavě nevidíme naposledy.                                                                                 Na této výstavě složila zkoušku z dospělosti Sombra Langarica a s mírami 29 cm a 4,10 kg byla zařazena do chovu s bonitačním kódem ACA - tedy bez vady, velikostní ráz C -miniaturní.

Neděle nás zastihla v Polsku v Jelení Hoře. Dá se říct - nepřipravené.  Po sobotním 37 stupňovém vedru se značně ochladilo a více než 20 stupňový teplotní propad nás zaskočil. Vydali jsme se tedy na sousední tržiště, kde jsme se slušivě a hlavně tepleji oblékli. Z mexičanek se prezentovaly jen naše dvě holky Reina  a Sombra. Paní rozhodčí byla příjemná, posuzování svižné. Ocenila hlavně u Sombry standardní typ a tak si dnes vítězství vezla domů ona. Reina vyhrála v sobotu, takže opravdu se potvrdilo, že co rozhodčí, to jiný názor. A tak to má být.

 

20. 6. 2016

Příšla nám pošta z Bruselu. CARAMELA od Remetky je nyní Interšampión (C.I.B.)


 

17. 6. 2016

Dneškem vstupuje naše Faruška mezi veterány. Je to naše nejstarší peruholka. Pokračováním rodu jsou její dvě dcery Caramela a Dacota. Zatímco Cami má již "odježděno" a poprvé ve 4 letech ji čekají mateřské povinnosti, Dacota je teenager. Farušce přejeme k jejím 8. narozeninám jen to nejlepší , spoustu lásky a zdraví. Je to holčička, která mě nikdy nezarmoutila, byla vždy velmi poslušná a vstřícná. A byla první- na to se nikdy nezapomíná.

 

12. 6. 2016

Do Nitry jsem se vrátila na výstavu po dvou měsících jako ke starým známým. Mám tuto výstavu ráda. Haly nejsou přecpané a obklopuje je zeleň. Čekání na čas startu našeho plemene lze tedy trávit příjemně - v přírodě. Areál je rozsáhlý, takže se dá najít spousta klidných míst k poklábosení se známými a proběhnutí  a pohrání si našich psů. I oni se rádi setkávají se "starými" známými a dávají to radostně najevo. Dnes nejspíš naposledy jsme se tu setkali s naším A xolo odchovem Nacem. Během víkendu 3x potvrdil své kvality a dostal známky nejvyšší. Tím dokončil titul Slovenský grandšampion a pokud se nebudou majitelé pokoušet o další tituly, nebudeme mít už důvod se tu společně vídat. Škoda, jeho majitelka mi pomáhala během společných výstav s předvedením Reiny v boji o tituly nejvyšší a i dnes s Reinou se jim zadařilo. Sombra získala další čekatelství a nemohu nezmínit Dacotu, která holkám zdatně sekundovala v tom jak se mi plést pod nohy a vůbec mě vyvádět z letargie. Je jí všude plno a na výstavě se jí líbí. Doufám, že i ji čeká slibná kariéra.

 

9. 6. 2016

Zubní zákrok proběhl podle plánu, mé myšlenky se opět mohou upínat na příjemné věci. Dnes mi Emma pošeptala, že s e v polovině července můžeme těšit na miminka peruánů. Otcem je již prověřený pes Milo del Ngorongoro. Oba rodiče jsou 100 % nepříbuzní - Emma je import z Finska, Milo přiletěl z Kanárských ostrovů.

 

29. 5. 2016

Litoměřice mám ráda pro jejich polohu a umístění kruhů v menších halách a venku. Letos na nás připadla hala D. Díky spolujízdě s Lenkou, majitelkou našeho A xolo odchovu- Amadora, místní rodačkou, jsme zaparkovali u správného vchodu a do haly to měli blizoučko. Počasí bylo hlášené letní. Kolem 9 hodiny se zatáhlo a nebe hrozilo bouřkou. Naštěstí náš pavilon stál zčásti skryt za stromy a v přízemí dvoupodlažní budovy bylo příjemně. Na řadu jsme přišli také podle rozpisu, takže vše OK. Dnes bodovala Reina, nejlepší v plemeni opačného pohlaví byl právě "náš" kluk Amador. Sombra získala další čekatelství a moc hezky se předvedla. Pana rozhodčího ale očarovala svou povahou Reina, takže bylo jasné, kdo si odnese titul nejvyšší. Pocourání  a pokoukání po stáncích už provázelo počasí vpravdě letní, dusno v hale u zápisu do PP sby se dalo krájet. Cítila jsem se jako v sauně.

Příští týden mě čeká zákrok na stomatologické klinice. Když vše dobře dopadne, uvidíme se v Nitře.

 

21. 5. 2016

Wieselburg se za ten rok, co jsem tu byla naposledy, hodně změnil. Loni po vydatných deštích hrozily povodně a došlo i k částečné evakuaci ostrova, letos díky následnému a dlouhodobému suchu bylo vody v říčce po kolena. Výstava se Sombře i Reině vydařila, společnost milých lidiček potěšila. Díky řidičce a její volbě vyhnout se placenému úseku dálnic jsme měli možnost poznat mnohá úžasná  a malebná zákoutí Rakouska jako na dlani. Všude všechno kvetlo, upravené předzahrádky lahodily oku, na pastvinách se pásla stáda dobytka. Členitost krajiny dala vyniknout alpskému stylu života. Jen těch serpentin mohlo být míň...

 

9. 5. 2016

Včera a dnes došlo k plánovanému krytí. Za přibližně měsíc bude zřejmé, zda bylo úspěšné. Otcem plánovaných štěňat je pes Milo del Ngorongoro, původem z Kanárských ostrovů, ověřený otec  "D" vrhu po Farušce. Pokud se zadaří, narodí se štěňata v rázech malý a střední.

 

1. 5. 2016

Ráno jsem se probudila s bolestí v krku a ucpaným nosem.Nejspíš se na mně podepsala snížená imunita díky braní ATB po zubním zákroku předchozí týden a včerejší celodenní práci na zahradě. Vymotala jsem se z domu  a hned před brankou si uvědomila, že židlička zůstala připravená u dveří. Protože se ale nerada vracím, obešla jsem se bez ní. Vyrazila jsem s holkama na zastávku autobusu. Reina nadšeně pošňafávala, motala se mi pod nohama a všeobecně překážela - a já si vyčítala, proč ji táhnu s sebou , když je jen doprovod. Uprostřed uvažování jsem si uvědomila, že jdu na zastávku opačným směrem. Vzhledem k tomu, že zastávky nejsou proti sobě, poměrně fatální omyl. Naštěstí jsem si chybu včas uvědomila  astihla se přesunout na správnou zastávku. Ačkoli jsme z domova vyjížděli až v půl osmé, holky se nestihly vyvenčit a tak jsem měla cestu zpestřenou odskočením do parku. Když si představíte, že jsem byla ověšená jak vánoční stromeček - přes rameno kabelku , v ruce přepravní tašku a skládací boudu, je jasné, že sběr exkrementů s dvojící zmítajících se psů na vodítku, toužících prozkoumat ještě jiná místa, byl výkon přímo heroický. Řekla jsem si, že vše nepříjemné pro tento den je jistě už za námi a spokojeně vyrazila směr Výstaviště Letňany. Dorazili jsme hodinu před začátkem posuzování. V klidu jsem si prošla stánky a nakoupila tradiční pamlsky. Využila jsem akce 3+1 a na cestu domů mi tak přibyla kilová zátěž. Tedy celá ne, holky mi částečně pomohly s jejím zmenšením. Posuzovat v kruhu se začalo přesně v 9 hodin, takže ždlička mi ani nestihla chybět. Na řadu jsme šli po 5 laponských psech různých plemen. Paní rozhodčí šla práce rychle od ruky. Posuzovala svižně a objektivně. Sombra získala  dalšího CACIBa - a první čekatelství Českého šampiona. Po posouzení Sombry jsme se sbalili a vyrazili na cestu k domovu. Ještě jsem stihla pokecat s lidmi od xolíků i peruánů a během chvilky jsme byli zpět doma. Vždyť Výstaviště je jen 6 km od domu. Dnešní výstava, která mi zabrala 3 hodiny času i s cestou, byla krátkám, úspěšná - a stačila.

V následujích týdnech se budu věnovat malým peruánkám a pokusíme se zvrátit loňský neúspěch s krytím.

 

16. - 17. 4. 2016

Dvoudenní víkendové výstavy jsou pro mě vždycky organizačně velmi náročné. Obnáší to pozvat na víkend někoho na hlídání, připravit pro něj, tátu a zbytek smečky jídelní servis a ještě se vypakovat. Není tedy divu, že už cestou do Mariboru jsem si uvědomila, že nevezu podklady pro přiznání titulu Šampion Slovinska pro naši peruánku Emmu. Nevadí, vyřídím dodatečně on line. Ještě že jsem si s sebou nezapomněla přibalit Reinu a Sombru. Cesta byla jako vždy pod bezpečným vedením naší kapitánky Petry příjemná a rychlá. Než vyšlo sluníčko nad obzor, rozbíjely jsme stan na kynologickém cvičišti. Stan jsme po oba dva dny využívaly v plné míře jako úkryt před nárazovým větrem, ale hlavně jako únik před žhavým sluncem. Stačilo pár chvil, kdy jsem se soustředila na vstup do kruhu, a přivezla jsem si pěkně zarudlý obličej a dekolt. Pro ty, kteří víkend trávili v Praze, jev naprosto nečekaný. Byla to náplast na opravdu studený odchov před týdnem v Polsku, kdy jsem rozmrzala ještě několik dalších dní.Všem našim psům i majitelům se dařilo  a tak i cesta domů svižně ubývala za našeho švitoření a před 22. hodinou jsem už byla doma.

O víkendu se také úspěšně zhostil klubové výstavy  náš odchov Nac ( xolo Acalan) a vyhrál i v konkurenci BOB. Moc gratulujeme !!!!!!!!

 

10. 4. 2016

Myslela jsem si , že v polském Zabrze nás výstavní podmínky nemohou zaskočit. Před dvěma roky na této již tradičně první venkovní výstavě nás zaskočil hluboký sníh. Letos to zrána byl močál, kolem poledne už hluboké rozbředlé oraniště, ve kterém jsme ztráceli nervy i boty. Co nás nezabilo, to nás posílilo a i díky skvělým výledkům obou holek mohu výstavu hodnotit jen kladně.

 

2. a 4. 4. 2016

Po téměř třítýdenní pauze jsme opět vyrazili na výstavy. V sobotu nás hostil německý Chemnitz. Vzhledem k tomu, že jsme šli na řadu až odpoledne a jela jsem s partou od naháčů, vyráželi jsme až kolem 8. hodiny ranní. Dorůžova vyspinkaní jsme čelili větrnému, ale slunečnému počasí. Cesta rychle ubíhala při vzrušené debatě a než jsme se nadáli, zastavovali jsme na parkovišti. Výstavní hala se mi osobně moc nelíbí, je temná, hlučná, přecpaná vystavovateli i návštěvníky. Volné chvíle jsme tedy trávili venku, kde v zázemí je spousta prostoru k venčení na trávě. Sluníčko svítilo, čas rychle ubíhal - a najednou byl čas jít do kruhu. Sombra si odběhla své kolečko jako první z našich holek. Pak šla třída šampionů, kde měla Reina konkurenci. Potěšilo mě její vítězství. O CACIB šly spolu tedy Reina se Sombrou. Sombra potvrdila své kvality i dalším vítězstvím nad psem o BOB. Měla jsem radost, konkurence 5 psů nebývá v našem plemeni tak častá. Výstavy se zúčastnil i náš odchov Acalan (Nac), který si rovněž odvezl nejvyšší tituly. Děkuji jejich majitelům za odvoz i handling, když se holky utkaly v kruhu spolu.  Cesta domů utekla, ani nevím jak. Už jsem se připravovala v myšlenkách na další nedělní výstavu.

V neděli jsme vyrazily do Nitry. Na řadu jsme šli poměrně brzy. I tentokrát se Sombra líbila a získala BOB, Reina pak další čekatelství. Krásné dopoledne jsme využily k procházce po trati Nitranské polní železnice. Sluníčko svítilo, vzduch se štěpil na jonty, holky si vesele ňuchaly a pobíhaly po travnatém terénu. Mě zalilo teplo společného sdílení radosti. Jaro krásně voní a má obrovskou životní sílu. Tohle roční období bych brala celoročně.

 

12. - 13. 3. 2016

Krásný a pohodový víkend jsme tentokrát strávily v maďarském městě Pécs. Okolní krajina nás přivítala v jarním kabátě. Ubytované jsme byly na místní poměry v "horském"  hotelu Mediterané. Oželely jsme prohlídku starobylého města, o to dychtivěji jsme nasávaly vzduch okolního lesa. Přivítaly nás něžné rozkvetlé bílé fialky , čemeřice, sasanky, žluté kvetoucí divoké petrklíče, v zahradách nás upoutaly fialovou záplavou květů skalky a růžové bergénie. Nejsem žádný znalec květin, ale dovedu ocenit přírodní kásy. A že se bylo na co koukat. Když jsem po návratu domů procházela zahradu, zjistila jsem , že jaro pokročilo i zde. Sice velkokvěté narcisy, které jsme viděly v Maďarsku, u nás ještě nejsou tak plně nakvetlé, jaro se prosazuje i tady. Nesmím zapomenout na cíl a důvod naší cesty - a to dvoudenní výstavu. Byla dobře zorganizovaná, rozhodčím šla práce rychle od ruky, personál v kruhu byl schopný. Jediné co bych vytkla byl malý prostor pro vystavující i návštěvníky v Littke Hall. V Zsolnay hall ho bylo naopak hodně a protože se zde konaly i odpolední soutěže, byla hala nádherně , téměř diskotékově, vyzdobená. Reina se zde předvedla poprvé ve třídě šampionů, což při jejím věku 18 měsíců ne každý rozhodčí hned pobral. Získala tituly a začala dalšího ze šampionů.

 

5. 3. 2016

Graz patří mezi oblíbená místa, kam se ráda vracím na výstavy. V Rakousku jedou výstavy podle časového plánu, nemusím se nervovat, kdy přijdu na řadu - vím to téměř přesně. Reině se podařilo odstartovat dalšího šampiona.

 

21. 2. 2016

Sláva nazdar výletu !!!!!!!!!!! Vrátili jsme se z víkendového pobytu ve Slovinském Celje. Přivezli jsme si spoustu titulů a dobrou náladu. Emma dokončila šampiona 7. země a ve svých 3 letech odchází na zasloužený odpočinek. Místo na gauči už má jisté.
Reina získala 3x čekatelství na Šampiona Slovinska. Vzhledem k od ledna zpřísněným podmínkám je to dobrý počinek. Cesta byla příjemná, počasí slunečné. V dálce svítily zasněžené vrcholky hor, v údolí už bylo jaro. Teplo, 16 - 18°C. Nepřekvapily rozkvetlé sněženky, krokusy, kočičky jív, zlatice zářily žlutou záplavou květů. Vzduch voněl příslibem jara a nabíjel nás dobrou náladou. I když se zima ještě dobrovolně své vlády nevzdá, já už mám jaro v duši.

 

9. 2. 2016

Dnes odešla do nového domova fenka Dorine, kterou jsem se rozhodla uvolnit k prodeji. Tímto je celý vrh "D" u svých nových majitelů. Plno radosti s našimi štěňátky Vám přeji.

 

 

6. a 7. 2. 2016

Tento víkend nás čekala výstava DUOCACIB Brno. Příjemná společnost po oba dva dny, super výsledky Reiny, Acalana alias Naca a i nejmladšího odchovu Conyho (Conetl), povýstavní posezení v příjemné hospůdce, jízda po D1 - tolik zážitků, že je vstřebávám ještě dnes.


 

23. 1. 2016

Dnes odešel do nového domova i kluk Darcy, poslední z nabízených štěňat. Všem novým majitelům přeju hodně štěstí a úspěchů s našimi dětmi.

 

17. 1. 2016

Týden s týdnem se sešel a my opět vyrazily. Kam jinam, než na výstavu. Dělala jsem doprovod Reině. Cílem byla Nitra. Reina byla šikovná a vyběhala si vítězství ve třídě dospělých, čímž dokončila Slovenského šampiona mladých a získala další čekatelství na interšampiona. Čekatelství má už 4, země 3 -  jen ten rok a den nám chybí  :-) .

 

11. - 12. 1 2016

Včera odešla do nového domova chlupatá Dianka, dnes nás opustila Daisy. Na prodej zbývá už jen kluk Darcy. Jak se začíná ohrádka vyprazdňovat, Faruš každou návštěvu vítá s obavami. Věřím, že jsem miminkům vybrala vhodné majitele a přeju jim hodně pohody na společné cestě životem.

 

9. - 10. 1. 2016

Máme za sebou náročný výstavní víkend. V sobotu nás čekala cesta do Norimberka, v neděli do Brna. Počasí po oba dva dny nebylo špatné, ale typickou zimu si představuji opravdu jinak. Po oba dva dny se vystavovala Reina, v neděli jí dělala v Brně společnosti i Sombra. Díky mé chybě, kdy jsem místo do třídy mladých nahlásila v Německu do mezitřídy, nesplnila Reina podmínky pro udělení titulu junioršampion. Získala však další čekatelství na interšampiona a Alpského šampiona, začala Německého šampiona. Někdy i náhoda nahraje do karet a opět jsem si potvrdila, že něco zlého je pro něco dobrého. Nedělní Hanácká výstava již tradičně pořádaná v Brně přinesla skvostné výsledky nejen nám, ale i našim odchovům. Ve třídě dorostu se představil poprvé xolo klučík z vrhu "C" Conetl - Cony, ve třídě šampionů pak Acalan alias Nac. S titulem V1, CAC, Národní vítěz, CAC ČMKU a BOB splnil podmínky pro udělení dalšího z titulů Šampion ČMKU. Moc oběma klukům i jejich majitelům gratulujeme.

Večer v neděli pak odešla do nového domova první z našich holčiček - Della Maila. Vzhledem k tomu, že byla vysněným štěnětem, budoucí majitelka za ní jezdila a tak přechod pro štěně nebyl tak velkou změnou. Věřím, že se bude mít dobře a plány, které s ní malá majitelka má, se podaří zrealizovat.

 

2. 1. 2016

Dnes proběhla kontrola vrhu. Štěňata byla prohlédnuta veterinárním lékařem, očkována, očipována, všem byl vystaven Pet pas. Ještě týden a začnou se rozcházet do nových domovů. Na prodej je kluk Darcy, který bude nejspíš střední velikosti a fenka Daisy, oba nahatí.


Darcy & Daisy

 

° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° °

Novinky z roku 2015 byly přesunuty do sekce "2015"